План-прием I клас

Уважаеми родители,

За Ваше удобство споделяме ръководство за създаване на акаунт в електронния дневник „Школо“ – https://www.shkolo.bg/blog/nov-roditel/

teamshelp@20ou.bg – на този адрес можете да подадете заявка, ако срещнете трудности при регистрацията в електронния дневник Школо или в Teams

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

Уважаеми родители, на 09.09.2021 г. от 17:30 ч. ще се проведат присъствени родителски срещи по паралелки за учениците от първи клас. Ще Ви посрещнем със списъци на учениците и ще Ви насочим в коя стая е Вашата среща.

Уважаеми родители,

Адаптационната седмица за първи клас ще се проведе на 07.09, 08.09 и 09.09 – от 8:30 до 12:15/12:30 ч.

Във вторник (07.09.2021 г.) очакваме Вас и Вашите деца между 8:25 и 9:00 в двора на училището при централния вход, където децата Ви ще разпределени по групи и ще започнат занятията за деня.

Вие ще имате възможност да закупите купони за обеда им, след което ще се проведе кратка среща с екипа за личностна подкрепа (логопед, ресурсен учител и психолози).

В сряда и четвъртък времевата рамка ще е същата, но Вие няма да имате ангажименти, освен да доведете и да вземете децата си навреме.

Молим Ви да се съобразите с прогнозата за времето и децата Ви да са облечени в удобни и подходящи дрехи. Моля, имайте предвид, че ще направим всичко възможно повечето занятия да са на открито.

В раницата на децата Ви трябва да има шише с вода, малка закуска, бели листове и цветни моливи, молив за писане, химикалка, ножица и сухо лепило.

Моля, нека децата да не внасят в училището: пари, телефони и всякакви комуникативни устройства (таблети, смарт часовници и т.н.)

Носенето на защитни маски, покриващи плътно носа и устата, е задължително в сградата на училището.

Адаптационната седмица няма да бъде проведена в случай, че София-град премине в тъмночервената зона на разпространение на коронавирус (при повече от 500 заразени на 100 000).

Уважаеми родители,

Тази седмица следим обстановката в София и брой заболели на 100 000, които са основен индикатор в коя „зона“ се намираме. Според тази „зона“ ще бъде ясно дали и как ще реализираме Адаптационната седмица от 07.09.2021 г. Екипът на 20. ОУ „Тодор Минков“ подготвя програма, по която да изпълним предвидените занимания с децата, но при влошаване на обстановката в Столицата, има вариант да не можем да проведем Адаптационната седмица. В петък ще качим актуална информация за дейностите. Моля, следете този раздел на сайта ни.

Уважаеми родители, 

На 26.08.2021 Министерството на образованието и науката разпространи документа „НАСОКИ ЗА ОБУЧЕНИЕ И ДЕЙСТВИЯ В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНА
ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В УЧИЛИЩАТА“, прикачен в това съобщение. 

Предстои ни поредна тежка година за образованието. Година, в която отново ще търсим най-доброто за нашите ученици, но в условията на десетки правила, ограничения, предизвикателства. Ще ги търсим заедно. И ще ги постигнем заедно, когато всеки от нас излезе от мислите за себе си, за детето си, за личния комфорт. Ще го постигнем, когато мислим за детето и всички негови съученици в класната стая, както и за всеки един от учителите му.  Когато мислите и действията ни са насочени към малката общност в класната стая, ще успеем. Всеки един от нас трябва да е наясно, че неспазването на правилата може да донесе заразяване и болест за десетки, но и усложнения при единици или най-страшното – загуба на живот. Може да доведе и до невъзможност за осъществяване на учебен процес поради заболели или карантинирани учители. През изминалата година на няколко пъти бяхме изправени пред критични ситуации с осигуряването на учители, които да заместят отсъстващите. 

Неспазването на правилата и разпространението на COVID-19 в клас изпраща всяка паралелка в обучение от разстояние в електронна среда за 10 дни.  При повече от 10% заболели ученици училището ще прекратява присъствения учебен процес. А всички до един знаем, че той е незаменим, единственият пълноценен и успешен за развитието на всяко дете. Единственият, по време на който децата учат, социализират се, развиват взаимоотношения и растат в най-добра среда за възрастта.

И пак от нас зависи да се справим с общи усилия. Ще правим ежедневен филтър, но далеч по-важната стъпка е децата, чувстващи неразположение или болестни симптоми, да не идват на училище в такива дни. Дори и да се случи така, че да загубят малко късче знание, което ще компенсираме бързо, нека не губим здравето на десетки други. 

Носенето на маски от всички е задължително навсякъде в сградата. 

През изминалата учебна година коронавирусната инфекция пощади децата ни. Някои от тях я прекараха леко в семействата си, а при неопределен брой е протекла безсимптомно. За жалост, с Делта варианта на вируса статистиката показва друго – и най-малките се разболяват, а болниците откриват педиатрични отделения за COVID-19, защото тежкопротичащите случаи са повече. 

Носенето на маски е ключово решение за обществото, но и за нашата училищна общност. Благодарение на тях през изминалата година рязко намаля разпространението на всички видове респираторни заболявания в училището. Малко бяха и отсъстващите ученици поради общо заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Имахме само 6 (шест) паралелки, приведени в обучение от разстояние в електронна среда поради заболял ученик. И това се случи в периода септември-ноември 2020 година (когато носенете на маски от учениците не беше задължително). До края на учебната 2021/2022 година под карантина са поставяни отделни ученици и учители, но не и цели паралелки. Не допуснахме дифузно разпространение на болестта в училището, което тази година ще бъде по-трудно постижимо, но с общи усилия ще успеем.

Уважаеми родители,

Моля, запознайте се със споделения документ и обсъдете мерките с децата. Нека спазването на правила бъде процес, в който няма сътресения, а общите ни усилия до доведат до максимално дълго присъствено обучение и осигуряване на безопасна среда.

В 20. ОУ ще актуализираме мерките, съобразно настоящите Насоки на МОН, и ще ги споделим с общността преди началото на учебната година.

С уважение и пожелания за крепко здраве,

Галина Тимова

30.08.2021

за учебната 2021-2022 година ще бъдат приети 96 ученици в четири паралелки I клас

Педагогическият съвет на 20. ОУ „Тодор Минков“ прие на редовно заседание следния регламент за разпределение на учениците в паралелки по френски и немски език:

Разпределението в езиковите паралелки е съобразно възможностите на училището – три паралелки с ранно чуждоезиково обучение по немски език и една паралелка с ранно чуждоезиково обучение по френски език и при възможност съобразяване с желанията на родителите. Разпределението се извършва и съгласно заложените критерии в СИСТЕМА за централизирано електронно класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община.

При записване на класираните ученици в първи клас, Вие, родителите, ще посочите Вашите желания за чужд език. Разпределението ще се извърши в края на периода на записване.

НА 19.04.2021 на сайта на ИСОДЗ, ПГУ и I клас ще бъдат обявени свободните места за всяко училище. До 23.04.2021 ще бъде добавена още една функционалност – да изберете допълнителните часове, които вяско училище предлага. За 20. ОУ „тодор Минков“ това са френски език и немски език. Моля, следете за предстоящите промени в платформата на Столична община и отбележете избора Ви на език.

Уважаеми родители на бъдещи първокласници,

Приемът на ученици за първи клас се организира централизирано от Столична община на следния адрес:

https://kg.sofia.bg//#/home/register

За Вас, родители на бъдещи първокласници,

  • През учебната 2021/2022 година в 20. ОУ „Тодор Минков“ ще приемем в първи клас четири паралелки с по 24 ученици.
  • Ние осигуряваме засилено обучение по френски или немски език, започващо от първи клас. Нашата цел е нивото на владеене на чуждия език в VII клас да е B1-B2 от референтната езикова рамка. Преподаваме по разработени от наши учители чуждоезикови учебни програми, отговарящи на нуждите на по-големия брой учебни часове. Учениците ни учат само един чужд език, но интензивно;
  • Организираме целодневно обучение от смесен тип за учениците от I, II и III клас.
  • Осигуряваме целодневна организация на учебния ден за IV клас в сборни групи.
  • Екипът ни за личностна подкрепа включва двама психолози, педагогически съветник, ресурсен учител и логопед.

Мария Минчева: С е-системата за 1-ви клас детето ще се класира само в едно училище

За Вас, родители на бъдещи първокласници, научете повече за новата система.