Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, откри климатичния хъб в 20. ОУ „Тодор Минков“

По материал на БТА: https://bta.bg/bg/news/bulgaria/465820-zelena-klasna-staya-i-spodeleno-zeleno-prostranstvo-byaha-otkriti-v-20-ou-todor

Зелена класна стая и споделено зелено пространство бяха открити в 20 Основно училище „Тодор Минков“. На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на направление „Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева, както и кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов. 

Подобряване чистотата на въздуха и борбата с климатичните проблеми са цел, която заложих във всички дейности на Столична община, каза Фандъкова и допълни, че има над 100 мерки, свързани с това, като работата по всички тях не спира.

Последните четири години София е в нормите на Европейската комисия за ограничения на замърсяването, като на половината от станциите сме трайно в нормите за средното ниво на замърсяване на въздуха, посочи кметът.

Чрез тези проекти заложихме и на възпитанието и образованието на най-малките, обясни Фандъкова. Тя допълни, че новият зелен хъб в 20 ОУ е един малък пилотен зелен проект, който ще се разраства.

По думите на кмета на София, 20 ОУ „Тодор Минков“ се намира в самото сърце на града и е заобиколено от автомобили и сгради, като ефекта на градския топлинен остров се усеща в асфалтирания двор на училището. Тя обясни, че работят заедно с научната общност в София и следват техните препоръки за преодоляване на топлинните ефекти.

 Фандъкова каза, че обобщено целите на проекта са две: Подобряване на средата на учениците и учителите и възпитанието за опазване на околната среда, опазване на чистотата на въздуха и борбата с климатичните промени. 

Училището има собствена стратегия за следване на тези политики, има и зелена класна стая, каза кметът. Това е един модел, който искаме да разпространим в централната градска част или училищата, които са далеч от природата, посочи тя и допълни, че следващият такъв проект ще реализират със собствени средства във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ и в още едно училище, което предстои да бъде избрано.

Кметът на район „Триадица“ обясни, че тази година са реализирали един зелен хъб, който показва прекрасно взаимоотношение и работа между район и община. Той каза, че това място преди е било само асфалт и децата са го избягвали, особено в топлите месеци, сега е зелено, прохладно и приятно. 

Думите му потвърди Галина Тимова, директор на 20. ОУ “ Тодор Минков“, като каза, че децата са много щастливи, а грижата към градинката се прави с голямо желание от екипа на училището. 

На събитието присъстваха още Мариана Георгиева, старши експерт от РУО-СОФИЯ-ГРАД, Елена Иванчева, ЗДУД, Любен Стаменов, ЗДАСД, и Цветелина Стоянова, учител по технологии и предприемачество.