Награждаване на учениците с успехи

На 25.05.2022 г. за втора поредна година бяха връчени грамотите на изявените ученици на 20. ОУ „Тодор Минков“, които през учебната година имат постижения в спорта, изкуствата и науките.

Официални гости на награждаването бяха г-жа Пенка Иванова, директор на дирекция „Учебници и училищна документация“ в МОН, д-р Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието София-град, д.ик.н Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и г-н Асен Асенов, писател и бивш ученик на 20. ОУ „Тодор Минков“. Г-жа Галина Тимова, директор на 20. ОУ „Тодор Минков“, откри празника с приветствие към гостите и училищната общност.

При посрещане на знамето на училището цялата зала се изправи на крака и изпя химна на празника „Върви, народе възродени“.

Последва празнична програма, която прикова вниманието на многобройната публика, изпълнила кино „Люмиер“. Училищната вокална група, с ръководител Надя Йорданова, изпя „Химн на Св. св. Кирил и Методий“ и песента “Доброто в теб”. Завършващите първокласници, под ръководството на г-жа Анета Русева, поздравиха присъстващите със стихчета и песни за първоучителите. Те получиха бурни овации и за песента на немски език „Сезони“, която подготвиха с помощта на г-ца Александра Кантурска. Възпитаниците на Галя Христова и Таня Ананиева от вторите класове също се представиха с песен на немски език. На сцената се изявиха още с етюд от „Лебедово езеро“ грациозната малка балерина от 2„в“ клас Калина Христова, с изпълнение на цигулка – Моника Антонова, с музикален поздрав „Под нашата стряха“ – Ая Джурова. Изпълнението на песента „Детство“ от второкласничките Калина Кралева и Савина Стойкова бе съпроводено от аплодисментите на публиката. Учениците на г-жа Мария Илиева от 2„а“ изпяха песен на френски език. Впечатляващ бе и красивият танц на балерината от 3“б“ клас Елена Косенко – вариации „Лиза“ от балета “Зле опазеното момиче“. Третокласници, под ръководството на г-жа Илияна Панева, представиха етюд „Спящата красавица“ на немски език и песен. Градусът на емоциите покачиха с демонстрацията си на бойни изкуства Ангел Петров, Едуард Аутонян, Валентин Колев и Александър Нешев. Флашмоб на френски език представиха възпитаничките на г-жа Емилия Коцева от 5 и 6 клас.

Със свое изпълнение се включи и г-жа Надя Йорданова – преподавател по музика, с което изправи на крака цялата зала.

Бяха наградени над 80 ученици, постигнали различни успехи през годината.

Наградите за спортни достижения бяха връчени от г-н Асен Асенов, който в трогателна реч към залата сподели усещането да е на сцената, за да награждава, като бивш възпитаник на 20. ОУ „Тодор Минков“. Г-н Асенов изрази благодарност към ръководството на училището, че продължава да бъде част от училищната общност.

Д-р Ваня Кастрева покани на сцената всички заслужили ученици, за да поднесе грамотите за постижения в изкуствата. Това е категорията с най-много отличени наши възпитаници, а основен принос за това има г-н Христиан Кунчев, старши учител по изобразително изкуство. С неговата подкрепа талантливите ни деца вземат участия в различни художествени конкурси и състезания през годината и постигат забележителни резултати. Г-жа Кастрева отбеляза, че г-жа Тимова е едва четиринадесетият директор на едно от най-старите училища в София, и това е едно от обстоятелствата, които носят стабилност и просперитет на 20. ОУ „Тодор Минков“.

Д.ик.н. Янка Такева връчи наградите на онези наши ученици, които през годината се представиха отлично на различни олимпиади и състезания от календара на МОН. Тя обърна внимание, че 20. ОУ е едно от най-добрите училище не само в София, но и в страната, а постиженията на възпитаниците са впечатляващи и будят уважение.

Тази година за първи път бяха връчени специални награди – „златни грамоти“ за онези възпитаници, които имат изключителни успехи и постижения. Поднесе ги г-жа Пенка Иванова, директор на дирекция „Учебници и училищна документация“ в министерството на образованието и науката, която е свързана с 20. ОУ „Тодор Минков“ и възхода му в периода, когато тя е началник на отдел „Образование, социална дейност, култура и спорт“ в район „Триадица“.

До много от участниците бяха учителите, помогнали за подготовката на тяхното участие.

Празникът бе закрит с пожелания за нови постижения на възпитаниците на 20. ОУ „Тодор Минков“, както и за утвърждаването му като ежегоден форум за отчитане и стимулиране на техните успехи.