„СОФИЯ ИЗБИРА ДЕЦАТА“ в 20. ОУ, защото ЗАПОЧВАМЕ СКОРО!

Екипът на „СОФИЯ ИЗБИРА ДЕЦАТА“ посети първото от избраните столични училища, чиито тоалетни ще бъдат напълно ремонтирани идните месеци.

Г-жа Галина Тимова, директор на 20. ОУ „Тодор Минков“, посрещна арх. Станимир Господинов, 3К СТУДИО, както и специалните ни гости, Деница Шилигарска, урбанист, и арх. Ивелина Иванова. Срещата бе първата работна от серия, чрез които ще се организира подготвителния етап на проекта.

Проект „София избира Децата“ – проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни“ е идея на архитект Ивелина Иванова и урбаниста Деница Шилигарска с предложен бюджет 1 500 000 лв. – колкото е и бюджетът на програмата. Предложението събра 5 640 гласа от гласували 23 452 хиляди души, които избираха между 39 проекта. Според зам.-кмета по образование и култура Тодор Чобанов над 40% от училищните тоалетни (без новото строителство) са подновени, но все още има и такива, които са с „клекала“. По думите му този проект ще позволи много голям брой училищни тоалетни да бъдат реновирани. Предстои идеята да бъде предложена за финансиране от Столична община.

Идеята е насочена към състоянието на училищните тоалетни за ученици от предучилищна група до 7-ми клас. При проучване на настроенията към училищните тоалетни резултатите са стряскащи – 70% от учениците отказват да използват въпросните помещения, а въздържането води до редица здравословни и психологически проблеми у подрастващите.

Деница Шилигарска и Ивелина Иванова са с образование градоустройство и дълги години са живяли в Париж, Лондон и САЩ. Връщайки се обратно на родна земя, а и вече майки, сблъсъкът с реалността ги мотивира да се заемат с кауза със социална насока, но и свързано с градска намеса.