На 18.03.2021 г. в 20. ОУ „Тодор Минков“ бе отпразнуван Денят на езиците

Типичен за Германия е карнавалът, наречен Фашинг (на немски Fasching). Точната му дата зависи от Великден, който винаги се пада в неделята след първото пълнолуние от пролетното равноденствие на 21 март. Карнавалът, който се провежда преди Великите пости, датира от древни времена, когато се е вярвало, че зимните духове трябва да се изгонят, за да дойде пролетта. Трите основни дни на Fasching са Weiber Fasnacht, Розовият понеделник (Rosenmontag – денят на големите паради) и Fastnacht, което буквално означава „Нощ на постене“, но всъщност хората ядат, пият и шумно се веселят от сърце цял ден и цяла вечер. Танците свършват точно в полунощ, когато Пепеляната сряда (Aschermittwoch – Пепелява сряда след Заговезни) известява началото на постите.

Международният ден на Франкофонията (на френски: Journée internationale de la Francophonie) се отбелязва всяка година на 20 март. Той е празник на френския език и култура, както и на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие, който се отбелязва от франкофоните по цял свят. Франкофонската дейност в България в началото се води от Министерство на културата, а от 1995 г. Министерство на външните работи наследява дейността като Национален координатор по Франкофонията.

Френските и немски паралелки от се обединиха около датата 18.03.2021 г., за да посветят деня на занимания, свързани с любовта и интереса им към френския и немския език, към културите на френскоезичните и немскоезичните държави.

Нашите ученици впечатлиха своите учители, родители, ръководството и официалния гост на празника д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Пред нея четвъртокласници, които изучават интензивно френски език, проведоха викторина на чуждия език, запознаха я с типични за френската кухня вкусове, а освен това и изпяха химна на франкофоните. д.ик.н. Такева изгледа приказка, в която актьорите бяха ученици от 4. Г клас. Те впечатлиха всички зрители със завидните си знания по немски език.

На 18.03.2021 г. училището се радваше на едни по-шарени и впечатляващи маски, които заредиха всички ученици и учители с огромна доза положително настроение. По-големите ученици споделиха празника физически разделени, но все пак заедно в платформата Teams на Microsoft.

Всички си пожелахме да изгоним злия вирус, за да бъдем отново заедно в любимото ни училище.