Димитър Станимиров и Анна Чакърова от Ученическия съвет участваха в международната конференция Kids’ Conference Oxford 2021 2 July

Едни от най-дейните участници на заседанията на ученическия съвет през учебната 2020/2021 г., Димитър Станимиров и Анна Чакърова от VI „а“ клас взеха участие в международен научен форум с детско участие.

Ани и Митко са млади лидери, с чиито качества, личностна мотивация и комуникативни умения, подпомагаха училищното ръководство във вземането на важни решения. Двамата работиха отлично в екип, заснеха и обработиха видеа и снимки, изградиха концепция и монтираха великолепен изследователски филм, на който добавиха субтитри на английски език. Нашите възпитаници избраха сами темата и изготвиха 11-минутното видео, в което направиха исторически преглед как се е променяло и развивало 20. ОУ „Тодор Минков“ през годините. В интервюто участват преподавателите Мариана Балинова, Иво Войнов по БЕЛ и Петьо Иванов по история. През целия месец юни те бяха напътствани и подкрепяни в реализирането на проекта от Таня Енева-Костадинова, техният ментор по програмата и учител по БЕЛ, както и от Галина Тимова, директор на 20. ОУ „Тодор Минков“ и участник в заседанията на Ученическия съвет.

Детското участие в 20. ОУ „Тодор Минков“ се развива успешно през учебната 2020/2021 година чрез ежеседмчини заседания на Ученическия съвет, по време на които се обсъждат важни теми и предстоящи промени, за които младите хора имат възможност да споделят свои възгледи, виждания и да правят предложения.

Kids’ Conference е уникално и увлекателно събитие, при което всички водещи са ученици от начален и среден курс, които споделят своите изследователски проекти по избрана дисциплина чрез нови и нововъзникващи технологии в реална конферентна среда.

България бе представена на тази международна конференция от учениците на само две училища – нашето 20. ОУ „Тодор Минков“ и от 108. СУ „Никола Беловеждов“.

През 2019 г. 148 ученици от начален и среден клас се представят на 8-та годишна детска конференция в Мелбърн общо 216 присъстващи за включване на виртуални презентации от Великобритания, САЩ и Пърт. Встъпителната детска конференция в Канбера събира 45 водещи и 138 присъстващи общо, а втората детска конференция в Сидни – 62 водещи и 199 присъстващи.
Детската конференция е създадена в отговор на това как учениците си взаимодействат и се учат чрез своя опит, своите връстници и заобикалящата ги среда, като експериментират с нови технологии по начин, който не е бил отразен в учебната програма.
Още от самото начало Детската конференция успява да внесе тази концепция към водещи преподаватели и техните ученици като фасилитатори и учещи-изследователи.
Основана през 2012 г. от Стивън Испания с Джо Клайн от Асоциацията на учителите по история, с подкрепата на д-р Джон Балард, заместник-ректор ACU Виктория и д-р Джералдин Ларкинс, основоположник и съветник, Детската конференция се разраства с учителите по география „Асоциация на Виктория, която се присъединява през 2016 г., последвана от Кралското общество на Виктория и Културната инфузия през 2017 г. и Музея на австралийската демокрация през 2018 г. .

Екипът на 20. ОУ „Тодор Минков“ изказва специални благодарности на проф. д-р Илиана Мирчева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Факултет по науки за образованието и изкуствата, за отправената покана към нашето училище за участие в международно събитие от такъв висок ранг.